LAULAJAN TAIPALEELTA

tyohistoriaa | esiintymisiä | musiikkiopinnot | levytyksiä

Alkuvuodet

Synnyinpaikkani koulussa Pohjois-Karjalassa kylän tädit silittelivät päätäni ja kehuivat kun olin kajauttanut ilmoille äitienpäiväjuhlassa Äidin sydämen. Ikää oli silloin seitsemän vuotta.

Siitä se alkoi. Esiinnyin lähes kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Lauluharrastus jatkui myöhemmin Voionmaan Opistolla, jossa opiskelin 1964-66. Keväällä -65 voitin kolmen opiston välisissä kulttuurikilpailuissa yksinlaulusarjan ja samana keväänä sain opistolta stipendin tarkoituksella hakea opiskelemaan laulua Tampereen Musiikkiopistoon. Siellä olin Matti Vihtosen lauluoppilaana yhden lukuvuoden.

Sitten tuli armeija, jossa lauluharrastus jatkui varusmiehistä koostuneessa kvartetissa. Sain esiintyä myös yleisradion varusmiesohjelmassa.

Vuonna 1968 aloitin nuorisotyön opiskelun Tampereen yliopistossa. Opiskeluaikana olin mukana eräässä ohjelmaryhmässä, jonka kanssa esiinnyimme parin kolmen vuoden ajan. Olin myös 70-luvun alussa perustamassa yhtä lauluryhmää Tampereella. 1972 aloin tehdä trubaduurikeikkoja pitkin Suomea ja ulkomaita.


ILMO KORHONEN

Työhistoriaa

Oltuani ylioppilaskunnan ohjelmatoiminnan
järjestäjänä Tampereen Ylioppilastalolla 72-73 sain
nuorisosihteerin viran Tampereen kaupungilta.
Nuorisosihteerin tehtäviä hoidin yhdentoista vuoden ajan, jonka jälkeen siirryin kulttuuritoimen puolelle jossa toimin kulttuurisihteerin, kaupunginorkesterin henkilökunnan järjestäjän
ja vuodet 88-98 Tullikamarin kulttuurikeskuksen vetäjän tehtävässä.
Nyt toimin freelancer esiintyjänä.

Esiintymisiä

70-luvun ohjelmaryhmätoiminnan jälkeen alkoivat sitten trubaduurikeikat. Esiintymisfoorumeina olivat lähinnä erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen juhlat ja tilaisuudet. Ulkomaillakin tuli keikkailtua mm. kiertueella Ruotsissa ja erilaisissa kulttuuridelegaatioissa Venäjällä, Moldaviassa ja Virossa. Mieleenpainuvin oli esiintyminen Kuuban festivaaleilla Havannassa -78. Myös esiintyminen Helsingin Laulufestivaaleilla on jäänyt elävästi mieleen.

Kahdeksankymmentäluvulla esiinnyin mm. Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla ja Kurikan Speleissä. Säveltäjä Asko Vilenin kanssa teimme paljon yhteistyötä noihin aikoihin. Olin mm. mukana hänen säveltämässä ja Kalevi Kalemaan käsikirjoittamassa Amurin muistoja -kantaatissa Kanerva-kuoron solistina. Samoilta tekijöiltä syntyi myös Kansanooppera Kullervo, jossa lauloin nimiosan. Esitykset olivat Tampereen Työväen Teatterissa, Tampere-talossa, Tampereen Teatterissa ja Oulun Teatterissa.

Opiskeltuani laulua Tampereen Konservatoriossa tein myös oopperarooleja Konservatorion oopperaluokalla. Vuosikymmenen lopulla olin avustajana Tampereen Työväen Teatterin Tukkijoella näytelmässä. Esitys oli teatterin ohjelmistossa peräti kolme vuotta. Kävimme esittämässä sitä myös Yhdysvalloissa

TV ja radioesiintymisiä on ollut tasaisin välein koko urani ajan sekä yksin että erilaisten ryhmien kanssa . TV 2:n Kotirappu-sarjassa tein Ilmarin roolin. Avustajan rooleja myös myöhemmin.

Vuonna 1989 perustimme yhdessä näyttelijä Ahti Jokisen kanssa Nääsboys kvartetin. Kvartetin osaavana musiikillisena johtajana, säestäjänä ja sovittajana on toiminut Vesa Tuomi. Kvartetti on keikkaillut mm. erilaisten yritysten ja yhteisöjen tilaisuuksissa ja tehnyt muutamia omia iltoja, mm. Kipparit seilaavat jälleen, Kauko Käyhkön laulujen konsertin ja Tapio Rautavaaran elämästä kertovan musiikkiteatteriesityksen. (Nääsviihteen sivuille)

Erityisen suurella lämmöllä muistelen kvartetin yhteistyötä taiteilijaprofessori Veikko Sinisalon kanssa. Esiinnyimme kesällä -96 Yrjo Jylhän patsaalla Tamperren Teatterikesän Tapahtumien yössä. Tuon tapahtuman innoittamana syntyi sitten seuraavana vuonna Suomi 80 v – Kotomaamme muistumia, jota esitimme eri puolilla Suomea. Esityksen pohjalta MTV3 teki ohjelman Veikko Sinisalo ja hänen kaverinsa. Tampereen Työväen Teatterissa teimme vielä v. 2000 Veikon kanssa illan Mestari ja kisällit.

Kahdeksankymmentä luvulla perustimme Tampereelle myös huumoriyhtye Lasolin Boysin

Tampereen Ooperan kuorossa olen ollut 80-luvulla ja nyt sitten taas uudelleen.

Musiikkiopinnot


Ilmo Korhonen oopperalaulajana
 • Laulutunteja oopperalaulaja Lea Piltiltä 1974
 • Tampereen Konservatorio 1975 – 83
 • Tampereen Konservatorion oopperaluokka 80 – 83
  • Mondeverdi: Poppean kruunaus (sotapäällikkö Ottone)
  • Mozart: Figaron häät (Kreivi Almaviva)
  • Marttinen: Psykiatri (nimiosa)
  • Planquette: Cornevillen kellot (Ukko Gaspard)

 • Oopperalaulaja Anneli Rauhalan laulukurssi 1976
 • Maestro Liciano Francardin mestarikurssi 1981
 • Professori Matti Lehtisen mestarikurssi 1982
 • Laulutunteja dipl. laulaja Matti Hannulalta 2004 alkaen

Levytyksiä

 • Kuuntele ääntä LP (Love Records) 1977
 • Amurin muistoja LP (Kanerva-kuoro) kuoron solistina 1985
 • Jos jotain kaunista muistaa LP, Säveltäjä Asko Vilenin lauluja (Love Records)
 • Ihanasti rempallaan CD, Nääsboys –kvartetti (Nääsviihde Oy)
 • Älä kiiruhda CD, 2008


 • Älä kiiruhda-CD-2008