Kokeet

Metsästyskoirien jäljestämiskoe - MEJÄ

Jäljestämistä on harjoiteltu molempien koirien kanssa. Ei meillä niitä harjoitusjälkiä niin hirveän montaa ole vedetty, sen verran että koirat ovat saaneet juonesta kiinni.

Siiristä on kehittymässä tosi hyvä jäljestäjä, vielä puuttuu kuitenkin varmuutta. Siiri ottaa varman päälle ja tekee tarkistuslenkkejä vähän turhankin paljon, vaikka yleensä tietääkin mihin suuntaan jälki jatkuu. Vuosi 2010 meni tulosten kannalta ihan penkin alle, Siiri ei vain malttanut keskittyä jäljestämiseen.

Ansakin on jo hieman rauhoittunut eikä enää vedä jälkeä ihan sata lasissa. Jäljellä pysytään hienosti kunhan reitille ei osu tuoretta riistaa. Ansan ajovietti on niin voimakas, että jälki unohtuu samantien eikä se sitten enää kiinnostakaan...

Siirin tulokset

08.08.2010 Sastamala, MasoVOI 0

Tuomari: Mikko Ahti

Koiranohjaaja: Jaakko

Siirille osui taas päivän viimeinen jälki ja vaikka koe aloitettiin aikaisin aamulla niin puolen päivän jälkeen lämpötila oli jo 26 astetta. Siiri kävi ylikierroksilla ennen lähtöä ja ensimmäisellä osuudella jäätiinkin sitten syömään ruohoa, siitä tuli ensimmäinen hukka. Jäljestys kuitenkin jatkui välillä ruohoa syöden, välillä ojassa vilvoitellen ja juoden, kunnes toisella osuudella Siiri poistuu määrätietoisesti jäljeltä, tästä toinen hukka. Katkokulmalla Siiri jää vaihteeksi syömään ruohoa kunnes jatkaa kolmannelle osuudelle. Kolmas osuus on pahinta tiheikköä mitä Siirin kohdalle on kokeissa osunut. Siiri kuitenkin jäljestää määrätietoisesti, mutta aika loppuu kesken ja koe keskeytetään.

Positiivista päivässä oli se, että Siirin kunto ei loppunut missään vaiheessa vaan virtaa oli jäljellä vielä takaisin autolle kävellessäkin.

18.07.2010 Sastamala, MasoVOI 0

Tuomari: Hannu Suonto

Koiranohjaaja: Jaakko

Siiri lähti innokkaasti jäljestämään, mutta ensimmäisellä osuudella muut metsän hajut veivät voiton verijäljestä... Oltiin päivän viimeisellä jäljellä.

30.05.2010 Sastamala, SuodenniemiVOI 3 (28 pistettä)

Tuomari: Mari Mamia

Koiranohjaaja: Jaakko

Siiri tutkii alkumakauksen tarkasti. Ensimmäisen osuuden alussa tutkitaan riistajälkiä, sitten ajaudutaan jäljen sivuun ja ensimmäinen makaus ohitetaan. Katkokulmalla Siiri tekee hurjasti töitä löytääkseen uuden suunnan. Ohjaajalta alkoi jo usko loppua. Kun jälki vihdoin löytyy niin sitten mennään reippaasti ja jälkitarkasti parin pienen tarkistuslenkin kautta aina neljännen osuuden loppupuolelle. Siiri näyttää jäljen suunnan, mutta ei kehotuksista huolimatta suostu laskeutumaan kalliolta varvikkoon vaan joudutaan tuomitsemaan hukka. Uuden alun saatuaan Siiri kirmaa suoraan kaadolle ja alkaa pureskella sorkkaa.

Toisen ja neljännen makauksen Siiri merkkasi hyvin ja kolmannen nappasi suoraan vauhdista. Suoritukseen kulutettiin maksimiaika.

Tänään katkokulmalla puurtaminen vei ilmeisesti liikaa voimia ja se kostautui lopussa. Päivän suorituksesta jäi kuitenkin tosi hyvä mieli, jäljestyksessä oli taas samanlaista menoa kuin viime vuonna... ja nollaputki katkesi. :)

26.05.2010 KöyliöVOI 0

Tuomari: Katri Mäkitalo

Koiranohjaaja: Jaakko

Siiri maisteli lähtömakausta innolla ja aloitti sitten pääosin maavainuisen jäljestyksen iloisesti ja reipasvauhtisesti. Ensimmäisellä osuudella oli tuoreita peuran jälkiä ja Siiri jäi kahdesti puurtamaan paikoilleen ja jälki jouduttiin osoittamaan sille. Makausta Siiri nautti hartaudella. Sitten edettiin taas jälkitarkasti kulmalle, jota Siiri ei enää halunnut selvittää ja koe keskeytettiin.

Siiri oli jo lähtömakuulle mennessä lähdössä omille teilleen tutkimaan muita hajuja...

16.05.2010 Sastamala, MasoVOI 0

Tuomari: Hannu Suonto

Koiranohjaaja: Jaakko

Siiri jäljesti hienosti, mutta teki runsaasti pieniä riistajälkien tarkistuksia, jotka häiritsivät etenemistä. Makuut Siiri tutki tarkkaan. Toisella osuudella kymmenen metrin päässä jäljestä oli peuran sorkka, joka piti käydä tarkistamassa.


Siiri odottelee lähtöä jäljelle...

Kolmannen osuuden lopussa alkoi Siirin virta loppua ja neljännen osuuden puolivälissä meno pysähtyi täysin.

Jos virta olisi riittänyt loppuun asti, tulos olisi ollut hieno...

02.05.2010 Vesilahti, NarvaVOI 0

Tuomari: Jouni Vestu

Koiranohjaaja: Jaakko

Jäljestäminen ei tänään kiinnostanut vaan muut metsän hajut olivat mielenkiintoisempia. Kaksi hukkaa ensimmäisellä osuudella ja kolmas toisella kulmalla, jossa oli katko. Tultiin pois jälkeä pitkin kaadolle, joka sekään ei kiinnostanut Siiriä normaaliin tapaan...

Jotain positiivista päivästä kuitenkin jäi. Makaukset Siiri merkkasi esimerkillisesti. :)

Seuraavaa koetta odotellessa...

06.09.2009 RuovesiVOI 1 (41 pistettä)

Tuomari: Tuija Sällylä

Koiranohjaaja: Jaakko

Siiri jäljesti taas rauhallisesti ja pääasiassa jäljen päällä. Osuuksille mahtui pysähdyksiä, pieniä suunnanvarmistuksia ja riistajälkien tarkistuslenkkejä.

Kulmat Siiri otti muuten tarkasti, mutta katkokulmalla teki turhia tarkistuksia ja löysi jäljelle lopulta kehoituksen jälkeen. Makauksia Siiri ei tällä kertaa huomioinut tavanomaisella tarkkuudella.

Viimeisellä osuudella oli risukkoa, joka koetteli Siirin sitkeyttä. Kaatoa Siiri nuoli ja nuuhki.

Vielä yksi ykkönen tarvittaisiin...

15.08.2009 NakkilaVOI 1 (42 pistettä)

Tuomari: Heikki Kulo

Koiranohjaaja: Jaakko

Toinen kerta voittajaluokan jäljellä tuottaa ensimmäisen ykköstuloksen. :-)

Jokaisella osuudella Siiri jäljestää aivan jäljen päällä, mutta tekee useita turhia tarkistuksia. Makuut Siiri merkkaa hienosti, kulmissa tekee parit tarkistuslenkit joka kulmalla ja kaatoa Siiri nuuhkii ja nuolee.

Tuomarin kommentti: Hieno suoritus Siiriltä mutta varmuutta kaivataan.

Kaipa tätä pitäisi ihan oikeasti harjoitellakin...

02.08.2009 Sastamala, MasoVOI 3 (25 pistettä)

Tuomari: Hannu Palonen

Koiranohjaaja: Jaakko

Ensimmäinen kerta voittajaluokan jäljellä ja saatiin sentään tulos. Alussa Siiri etsii jäljen suuntaa, mutta jäljestää sitten hyvin toisen osuuden loppuun, jonka jälkeen alkaa tehdä laajoja tarkistuslenkkejä.

Ensimmäinen hukka tulee katkokulmassa kun Siiri tutkii kaikki muut sunnat paitsi sen mihin jälki jatkuu. Toinen hukka tulee nokkospellolla kun Siiri ei suostu etenemään vaan jäljestys pysähtyy.

Makuut Siiri tarkistaa, kulmissa tekee pienet tarkistuslenkit ja kaadolla toimii hyväksytysti.

Olisi varmaan pitänyt harjoitella katkokulmaa toisenkin kerran...

14.06.2009 KihniöAVO 1 (47 pistettä)

Tuomari: Tuula Svan

Koiranohjaaja: Jaakko

Ohjaajaa hieman jännitti, koska Pirkkalan kokeen jälkeen ei oltu käyty harjoittelemassa jäljestystä lainkaan. Kihniön kuivat metsät kastuivat yöllisten sateiden takia ja aamulla metsässä oli lämmintä ja märkää.


Klo 7.46 Siiri odottelee vuoroaan.

Kokeen aikana Siiri tekee joitakin laajoja tarkistuslenkkejä, mutta löytää aina itsenäisesti jäljelle. Muuten Siiri tekee osuuksilla, kulmissa ja kaadolla tarkkaa työtä.

Tuomarin kommentti: "Itsenäisesti työskentelevä koira, hyvää yhteistyötä."

Sitten vaan harjoittelemaan voittajaluokan jälkeä...

06.05.2009 PirkkalaAVO 1 (49 pistettä)

Tuomari: Heikki Kulo

Koiranohjaaja: Jaakko

Siirin toinen jäljestyskoe. Nakkilan koe oli vielä tuoreessa muistissa ja nyt Siiri tiesi tarkalleen mitä pitää tehdä.

Sekä ensimmäisellä että toisella osuudella Siiri tekee pienen tarkistuskierroksen sivuun. Muuten jälkitarkkaa mukavavauhtista jäljestystä.

Tuomarin kommentti: "Siiriltä loistava suoritus."

Siiristä tuli samalla Suomen muotovalio. :)

03.05.2009 NakkilaAVO 2 (37 pistettä)

Tuomari: Kaarina Pirilä

Koiranohjaaja: Jaakko

Siirin ensimmäinen oikea jäljestyskoe ja vuoro tietysti avoimen luokan viimeisenä. Neiti malttamaton jaksoi odottaa vuoroaan yllättävän hyvin.

Jäljestys sujui hyvin, hieman kulmissa piti etsiä oikeaa suuntaa. Viimeisellä osuudella noin sata metriä ennen kaatoa alkoi usko loppua. Siirille piti osoittaa jälki ja sitten päästiin sujuvasti kaadolle. Siiri omi kaadon hienosti ja ensimmäistä kertaa alkoi peittää kaatoa.

Tuomarin kommentti: "Erittäin hyvät ominaisuudet jäljestäjäksi."

Tästä on hyvä jatkaa!

Ansan tulokset

08.08.2010 Sastamala, MasoAVO 0

Tuomari: Mikko Ahti

Koiranohjaaja: Leena

Ansa päätti heti alussa että tänään ei sitten jäljestetä. Piste.

18.07.2010 Sastamala, MasoAVO 0

Tuomari: Hannu Suonto

Koiranohjaaja: Leena

Ensimmäinen jäljestyskoe ja Ansa näytti, että jäljestäminen on periaatteessa hallussa. Mutta ne peuran hajut vasta kiinnostavia ovatkin...

Luolakoirien vesiriistakoe - VERI

Vesiriistakoe on meillä ainakin toistaiseksi Siirin laji. Siiri pitää uimisesta ja tekee usein vapaaehtoisesti uimalenkin. Ansa sen sijaan tyytyy yleensä vain kahlailemaan rantavedessä.

Vesiriistakokeeseen kuuluu kolme osiota: Haku kaislikosta ilman lintua, nouto vedestä ja jäljestäminen.

Siirin tulokset

28.08.2010 IlmajokiVERI 0 (11 pistettä)

Tuomari: Kai Nybonn

Ohjaaja: Leena

Päätettiin osallistua toiseen kokeeseen lyhyellä varoitusajalla...

 1. Haku:
  Kiviä heittämällä saadaan Siiri tekemään pieni tarkistuslenkki. Siiri tulee rantaan kävellen kolmella tassulla. Varmuuden vuoksi tämä osuus keskeytetään. (0/10p).
 2. Nouto:
  Laukauksen aikana Siiriä on pakko pitää kiinni, intoa on niin paljon. Luvan saatuaan Siiri noutaa linnun ja tuo sen rannalle ampujan luokse. (5/10p).
 3. Jäljestäminen:
  Siiri jäljestää kytkettynä jäljen päällä suoraan linnulle. (6/10p).

Tyhjän haussa Siirillä ilmeisesti jokin lihas kramppasi kylmässä vedessä. Hetken kuluttua ontumisesta ei ollut näkyvissä merkkiäkään, joten lämmittelyjen jälkeen päätettiin jatkaa toiselle osuudelle.

Lopputuloshan oli käytännössä selvä ensimmäisen osuuden jälkeen, joten nouto ja jäljestäminen olivat vain esiintymistä yleisölle ja kokemusten keräämistä. Ja Siirihän nauttii noutamisesta ja jäljestämisestä. Nyt ollaan sitten hieman kokeneempia...

13.08.2010 Tampere, TeiskoVERI 3 (16 pistettä)

Tuomari: Kai Nybonn

Ohjaaja: Leena

Ensimmäiseen vesiriistakokeeseen lähdettiin lähinnä katsomaan kokeen kulkua ja vaatimuksia.

 1. Haku:
  Siiri kahlailee aluksi rantavedessä. Kiviä heittämällä Siiri saadaan tekemään pari vajamittaista tarkistusta ja sitten Siiri tulee takaisin rantaveteen kahlailemaan. (3/10p).
 2. Nouto:
  Luvan saatuaan Siiri lähtee rauhallisesti veteen, ui linnun luo ja lähtee tuomaan sitä rantaan. Ote linnusta irtoaa matkalla, mutta Siiri palaa hakemaan linnun ja tuo sen rannalle, mutta ei ohjaajalle asti. (7/10p).
 3. Jäljestäminen:
  Jälki vedetään sänkipellolle. Siiri jäljestää kytkettynä maavainulla tarkasti laahausjälkeä pitkin lintua kohti. Viimeiset metrit ilmavainulla. (6/10p).

Yhteispisteet oikeuttaisivat 2. palkintoon, mutta haun huono pistemäärä pudottaa yhden palkintosijan.

Nyt sitten tiedetään mitä kokeessa vaaditaan ja mitä pitää harjoitella.

Luolakoirien taipumuskoe - LUT

Siirin kanssa on harjoiteltu luolaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Siiri on jopa yli-innokas eikä tahdo millään malttaa odottaa vuoroaan. Luolaan Siiri painuu aina täysillä putket paukkuen ja kettu saa kuulla kunniansa. Koepäivinä ei ole sitten ole ollut se paras päivä ja tulokset ovat jäänet toistaiseksi saamatta.

Ansa ei ole vielä syttynyt luolatouhuihin ollenkaan. Ahdingosta meneminen ei tuota ongelmia mutta sitten toiminta loppuu siihen. Pitänee kokeilla uudestaan jossain vaiheessa.

Luonnetesti

Pitemmän aikaa oli ollut selvää, että Siiri viedään jossain vaiheessa luonnetestiin. Sopiva tilaisuus tuli kun LeVeK järjesti luonnetestin Lempäälässä 2.-3.5.2009.

02.05.2009 LempääläSiiri - 170 pistettä

Tuomarit: Pasi Halme ja Pekka Orava

Nyt Siirin ihmisläheinen ja loistava luonne tuli todettua ihan virallisestikin. Koe sujui hienosti ja hyvin Siirille tyypillisellä asenteella "mitäs sitten tehtäisiin..."

Näin omistajan näkökulmasta parasta antia olivat testilomakkeen seuraavat merkinnät
- Taisteluhalu: Kohtuullinen
- Temperamentti: Vilkas
- Luoksepäästävyys: Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
- tuomarin kommentti "erittäin laukausvarma".

Kaiken kaikkiaan hieno kokemus - suosittelemme!

Agility

Siiri osallistui ensimmäisen kerran virallisiin agility-kilpailuihin toukokuussa 2009. Molemmista starteista oli tuloksena hylätty, vaikkakin ensimmäisessä tuloksen tekeminen oli tosi lähellä.