Mäyrikset ja me

Ensimmäinen mäyräkoira 1987 - Bella

Koiraharrastus alkoi perheessämme vuonna 1987, jolloin Leena sai ensimmäisen karkeakarvaisen mäyräkoiransa Isabellan. Bella oli tamperelaisesta kotikennelistä, pentueesta jossa emänä oli Reettan Mariina ja isukkina Hukkaputken Toivo'ton.

Bella oli kaikessa ihanuudessaan tyypillinen mäyräkoira. Luonne oli elämääkin suurempi kuten myös sitkeys. Bella oli aina valmis lähtemään ja tekemään lenkkiä tai temppuja. Tyypillistä Bellaa oli, että se koki olevansa itseään isompi, eikä antanut isojenkaan koirien päästä egonsa ohi. Tästä kertoo mm. se, että Bellan lempipoikakaveri oli suursnautseri Nemo.

Bella oli myös ahkera kalastaja. Kukaan ei voinut mennä ongelle tai virvelöimään ilman, että Bella olisi ollut mukana vahtimassa saaliin saantia ja sen kokoa. Saipahan neiti tämän kalastusinnokkuuden seurauksena itselleen kerran koukkukorunkin huuleensa, josta onneksi selvittiin säikähdyksellä. Bella oli myös melkoinen uimari ja rantavahti, jolle tosin tuotti silmin nähden ahdistusta se, että joku perheenjäsen meni järveen uimaan, saatikka hyppäsi laiturilta.

Bella ei valitettavasti ehtinyt elää kanssamme kuin 4,5 vuotta ennen menehtymistään kyyn puremaan.

Kesä 1992 - Sohvi tulee taloon

Saman vuoden kesänä, kun olimme menettäneet Bellan, tuli meille uusi tulokas Hukkaputken kennelistä. Uuden tulokkaan nimi oli Hukkaputken Joosehviina alias Sohvi. Sohvi oli pentueesta, jonka emänä oli Hukkaputken Unelma ja isukkina Phyton's Dolph.

Sohvi oli luonteeltaan hyvin ihmisläheinen, eikä selvästikään pitänyt itseään koirana, vaan nautti ihmisten seurasta ja tykkäsi leikkiä etenkin pallon kanssa, jonka se yleensä aina toikin tarjolle heitettäväksi. Sohvi oli niin ikään sitkeä lenkkikaveri, joka nautti niin metsälenkeistä kuin kotona lokoilustakin.

Koko elämänsä ajan Sohvi oli nimenomaan ihmisten koira ja viimeisinä vuosinaan etenkin Leenan vanhempien koira. Sohvi oli aina valmis lähtemään ja vanhempana se nukkuikin päivät mieluiten autossa, jossa se selvästi koki olevansa varmasti mukana ja toisaalta junioreilta "turvassa". Sohvi ehti elää pitkän elämän kanssamme 15,5-vuotiaaksi asti.

Uuteen kotiin 2005 - kesäpentu Siiri

Muutettuamme keväällä 2005 omakotitaloon Lempäälään, oli alusta asti selvää, että molemmat halusivat koiran, nyt kun oli oma talo ja siellä tilaa.

Olin jo parin vuoden ajan seurannut mäyräkoiramaailman tapahtumia vuosien tauon jälkeen ja pitänyt silmällä eri koirien menestyksiä ja pentueyhdistelmiä. Keväällä 2005 silmiin sitten osuikin Taxette's kennelin sivut ja sieltä yhdistelmä Taxette's Fontana - Freckle-Face Zander. Kuten asioilla välillä on tapana, ei ne tälläkään kerralla sujuneet mutkitta. Else vastasi meille pahoitellen, että kaikki pennut olivat jo varattuja.

Sitten saimme tosi mukavan soiton Elseltä. Yksi perhe olikin peruuttanut varauksensa ja meille olisi nyt toivomamme narttupentu vapaana! Taisimme sopia tapaamisen jo heti seuraavalle viikolle ja lopputuloksena olimme varanneet itsellemme narttupennun. Taxette's Isla del Carmen alias Siiri muuttikin meille sitten heinäkuun puolessa välissä.

Siiri on mitä upealuonteisin koira, jolla on mäyräkoiraksi poikkeuksellisia taipumuksia ja "mieltymyksiä".

Kevät 2007 - Ansa valloittaa

Siirin ollessa noin vuoden vanha, vahvistui entisestään ajatus, että Siirille olisi kiva saada kaveri sen mieletöntä energiaa jakamaan. Teimme hakuja, seurasimme nettisivuja ja teimme yhteen yhdistelmään varauksenkin, mutta mikään ei tahtonut tuottaa "tulosta".

Loppujen lopuksi tuli Siirin kasvattajan Elsen kanssa puheeksi, että Oonalla oltaisiin tekemässä toiset pennut, nyt Bellomis Wargtassin kanssa. Tästä innostuneena oli selvää, että Siirille haluttaisiin kaveri mahdollisesta sisarpuolesta, jos heitä vaan lukumäärällisesti siunaantuisi. Ja syntyihän sieltä - Taxette's La Fiamma alias Ansa muutti taloon toukokuussa 2007. Joku voisi vaikka sanoa, että "Blondi tuli taloon". Taustaa tälle lauseelle ja paljon muuta löydätkin sitten näiltä sivuilta.

Tulevaisuus

Kuten aina, tulevaisuus on elämistä päivä kerrallaan. Koirat ovat nyt ja tulevaisuudessa vahva osa elämäämme ja tuovat jatkossa varmasti monia mukavia hetkiä.

Terveisin,

Leena & Jaakko

Bella ensimmäisessä näyttelyssä KP ROP-pentu, kuva Leenan arkistosta.

Bella, kuva Leenan arkistosta.

Sohvi kesällä 2004, kuva: Mikko Lassila.

Siiri toukokuussa 2008.

Ansa kesällä 2007.