<<


PAL <> NTSC

Tämä sivu on käännetty luvalla sellaisenaan Pelikonepeijoonien englanninkielisestä alkuperäistekstistä.

Copyright Pelikonepeijoonit.net

Nykyään Internetin suuri suosio on lisännyt tietokoneiden ja videopelien kansainvälistä kauppaa. Samalla se on tuonut mukanaan joukon uusia ongelmia. Tällä sivulla jaamme tietoa kuinka pelit ja laitteet eripuolilta maapalloa toimivat keskenään. Jos tiedät johonkin asiaan lisäyksiä tai korjauksia, voit lähettää siitä postia. Myös tietoa erilaisista modifikaatioista otetaan ilolla vastaan.

HUOMAA: Tämä sivu on tehty ainoastaan avuksi ja hyvässä uskossa. Jos joku saa koneensa rikki vääränlaisilla peleillä ja kytkennöillä tai joku käyttää aineistoa hyväksi pelatakseen piraattipelejä, emme ota siitä vastuuta.

TÄRKEÄÄ: Sähköiset standardit eripuolilla maailmaa eivät välttämättä ole yhteensopivia keskenään. Esimerkiksi Japani ja USA käyttävät 100-120 voltin verkkovirtaa, kun taas Euroopassa verkkovirta on 220-240v.Yhdysvaltalaisen pelikoneen kytkeminen eurooppalaiseen seinäpistorasiaan saattaa aiheuttaa välittömästi vahinkoa laitteistolle ja joskus jopa käyttäjälle. Kaupat myyvät kyllä erilaisia adaptoreita jotka muuttavat seinäpistokkeen mallin sopivaksi, mutta sen ei saa antaa hämätä. Ne on tarkoitettu käytettäviksi esim. partakoineiden ja muiden monijännitelaitteiden kanssa. Tarvitset täydellisen jännitteen muuntimen saadaksesi ulkomaalaisen pelisysteemin toimimaan kunnolla. Sähkötarvikeliikkeet myyvät kyseisiä laitteita noin 65 euron hintaan, etkä kuitenkaan tarvitse niitä yhtä enempää. Toinen hyvä tapa on korvata alkuperäinen virtalähde paikallisella, joka yleensä onnistuu helposti. Vanhemissa konsoleissa tosin saattaa olla sisäinen virtalähde joiden liittimissäkin voi olla eroja. Yleensä liikkeissä joissa tehdään huoltoja koneille, myydään myös varavirtalähteitä. Suomessa paras paikka niiden hankkimiseen on Game House Tampereella.

Jos et löytänyt tarvitsemaasi tietoa, kokeile:
The UK Classic Collectors Console Compatibility FAQ
tai liittimistä ja AV/RGB modifikaatioista :
Game Station X

Laite NTSC peli PAL laitteessa PAL peli NTSC laitteessa
Atari 2600 Toimii, vääriä värejä, kuva saattaa vieriä. Toimii, vääriä värejä, kuva saattaa vieriä.
Ratkaisu: Hanki NTSC:tä osaava TV. Ratkaisu: Hanki PAL TV.
Atari 7800 Jotkut pelit eivät toimi ollenkaan, toisissa vakavia virheitä grafiikassa. ?
Atari 8-bittinen
(modulit, levykkeet, kasetit)
99.99% NTSC ohjelmista toimii täysin PAL koneissa, tosin hieman hitaammin. Ihan kaikki PAL pelit eivät toimi NTSC laitteissa (Monet uudemmat eurooppalaiset pelit ja demot kaatuilevat tai eivät toimi kunnolla amerikkalaisissa koneissa. Ne jotka taas toimivat, toimivat yleensä nopeammin!). 99.9% PAL/NTSC ohjelmista toimivat Ranskalaisissa SECAM Atareissa.
Atari Jaguar toimii toimii
Jaguarin moduleissa on molemmat, sekä PAL, että NTSC versiot samassa. On kuitenkin suositeltavampaa ajaa niitä NTSC:nä pelien nopeutumisen takia.
Atari Lynx toimii toimii
CBS Colecovision Toimii molemmin päin. Sisäinen TMS-9918a kello riippumatonm modulista.
Commodore Amiga Riippuu yleensä kyseessä olevasta pelistä. Myöhemmissä Amigoissa ECS/AGA piireillä pystyy bootatessa valitsemaan NTSC:n tai PALin välillä (pidä pohjassa molempia hiiren nappuloita ja paina sitten välilyöntiä…).
Commodore C-64 (modulit) Peleissä jotka käyttävät hyväkseen rasteriefektiä saattaa esiintyä näytön/ajoitus ongelmia. Muuten toimivat.
Commodore VIC-20 (modulit) toimii
Fairchild Channel-F (Luxor) toimii toimii
Magnavox Odyssey^2
Philips Videopac
Kaikki paitsi G7000 Frogger (PB), Shakki sekä Basic moduli toimivat moitteetta. Kaikki Plus modulit toimivat, mutta mikä tahansa ainoastaan G7400 moduli ei toimi G7000 tai O^2 koneessa.
Mattel Intellivision toimii luultavasti toimii?
Milton Bradley Vectrex toimii (oma näyttö)
Nintendo Game Boy (+ color + Advance) toimii (oma näyttö)
Nintendo NES tarvitsee muutostyön tarvitsee muutostyön
Nintendo 64 tarvitsee muutostyön tarvitsee muutostyön
Nintendo SNES Tarvitsee muutostyön. Erillisellä laitteella muutetaan SNESin NTSC singnaali PAL singnaaliksi. Yleisin tapa on käyttää adaptoria, johon menee kaksi pelimodulia samanaikaisesti. Toisesta otetaan maakoodi ja toisesta itse peliohjelma. (Tunnetuin näistä on "Universal Adaptor"). SNESin "Action Replay" moduli ajaa myös saman asian. Jotkut pelit toimivat silti vain tietyillä adaptoreilla.
NEC Turbografx / PC Engine Tarvitsee muutostyön jotta Turbografx pelit toimisivat PC Enginessä ja päinvastoin. Kuva adaptorista, joka julkaistu vain USA:ssa ja Japanissa.Turbobooster joka lisää koneeseen AV-ulostulon saattaa aiheuttaa myös NTSC/PAL ongelmia.
Panasonic 3DO toimii, ei aluekoodausta
Sega Dreamcast Sisäänrakennettu virtalähde. Jännitteet: +5V, -5V, +12V, -12V. Koneesta olemassa kolme yhteensopimatonta versiota: Japani, Eurooppa ja USA. Mod piirillä varustettuna mahdollisuus ajaa kaikkia pelejä kaikissa koneissa. Pääsääntöisesti pelit toimivat hyvin lukuunottamatta joitain ajastus ongelmia. (koita vaikka pelata NTSC-J Space Channel vitosta 50hz telkkarissa). Gameshark CDX GD-rompulla saa myös tuontipelit toimimaan, ja jopa Utopia Boot CD toimii joissain tapauksissa. Jos käytetään NTSC pohjaista konetta PAL maassa VGA-box on korvaamaton apu antaen S-video ulostulon, joka antaa uusimmissa PAL televisioissa kristallinkirkkaan kuvan. Jotkut vanhimmat japanilaiset pelit eivät toimi, mutta kaikkien paremminkoodattujen pitäisi. Scart kaapeli toimii myös useimmissa peleissä, mutta ei kaikissa.
Sega Game Gear toimii toimii
Sega Master System Virtalähteen jännite 10.5V center minus. Suurin osa peleistä toimii kailkilla koneilla. On olemassa kuitenkin muutamia PAL pelejä jotka eivät toimi NTSC koneissa. Brasiliassa on myös julkaistu joukko 8-megaisia pelejä jotka toimivat vain SMS III Compactissa tai SMS III Super Compactissa. Esimerkiksi PAL pelit New Zealand Story ja Back to the Future III eivät toimi NTSC koneilla. Street Fighter 2 ja Sonic Blast ovat esimerkkejä 8-megaisista peleistä. Huhutaan, että lähes kaikkia Master Systemin pelejä voisi pelata Megadrivella Power Base lisälaitteen avulla. Monia pelejä voi siis pelata, mutta on olemassa joitain pelejä jotka eivät toimi Genesiksen ohjaimella. Power Base 2 laitteella ei voi pelata kortilla olevia pelejä eikä 3Dlaseja saa kytkettyä.
Sega Mega Drive Virtalähteen jännite 10.5V center minus (1.2A MD1, 850mA myöhemmät mallit). Olemassa kolme erilaista versiota: Japanin MegaDrive, Euroopan MegaDrive ja USA:n Genesis. Vanhimmat pelit toimivat sellaisenaan amerikkalaisissa tai eurooppalaisissa laitteissa, mutta Japanin modulit eivät toimi suoraan johtuen kasetin erilaisesta ulkomuodosta. Ongelman pystyy tosin kiertämään erilaisilla sovitin- ja läpivientiadaptoreilla. Konsolin myöhempinä aikoina peleihin alkoi tulla aluekohtaisia estoja, jotka pystyi myös ohittamaan adaptoreilla kuten Super Mega Key tai syöttämällä koodeja Action Replayhin. Normaalisti modulit siis tarvitsevat adaptorin toimiakseen eri maanosien laitteissa. Kaikki pelit eivät toimi kuitenkaan kaikilla adaptoreilla, tosin uusimpien pitäisi toimia moitteeta lähes kaikkien pelien kanssa. Paras tapa liittää MD televisioon on Segan oma RGB scart johto, joka toimii hyvin kaikissa peleissä.
Sega Mega CD Virtalähteen jännite 10.5V center minus, 1.2A. Olemassa kolme erilaista versiota: Japanin MegaCD, Euroopan MegaCD ja USA:n Sega CD. Pelit eivät ole keskenään yhteensopivia, mutta loistava CD+Plus adaptori mahdollistaa kaikkien laitteiden ja pelien eri yhdistelmien toimivuuden. Tietääksemme CD+Plus on ainoa joka toimii kaikilla laitteilla. Muut on suunnilteltu ainoastaan Mega CD:lle. Ajoitus ongelmia saattaa ilmetä pelatessa NTSC pelejä erimallisissa PAL laitteissa. Ensimmäisen sukupolven Mega CD toimii luultavasti hyvin, mutta myöhemmät eksoottisemmat viritelmät kuten Multi-Mega/CDX (BIOS uudempi kuin v.2) saattavat aiheuttaa ääniongelmia tuontipeleissä.
Sega Nomad Amerikkalainen käsikonsoli omalla näytöllä, joka toimii Genesiksen moduleilla. Pienimuotoisten kokeilujemme mukaan noin joka kolmas euroopan MegaDriven peli toimii myös laitteessa. Japanin modulit eivät laitteeseen sovi johtuen kasetin erilaisesta ulkomuodosta.
Sega Saturn Sisäänrakennettu virtalähde +5V, -5V +9V... Taas kolme eri versiota jonka pelit eivät keskenään yhteensopivia. Uusimat Japanin pelit vaativat myös muistilaajennuksen. Maakoodilukitus on tehty emolevyn jumppereilla ja hyppylangoilla. Katso oheinen Game Station X linkki helppoon muutostyöhön. Jos et omaa juotoskokemusta on olemassa CD+Plus:n tapaisia lisämoduleita. (ST-Key, CD-Plus, Pro Action Replay...) Uusimmat versiot sisältävät myös ylimääräistä tallennusmuista ja/tai muistilaajennuksen. Ainakin yksi Saturn peli ei toimi adaptoreilla: Wing Arms (PAL) sisältää pahoja grafiikkavirheitä pelattaessa NTSC laitteella.
SNK Neo Geo toimii toimii
SNK Neo Geo Pocket (& Color) toimii (oma näyttö) toimii (oma näyttö)
Sony Playstation Tarvii muutostyön. Modpiirin tai modmodulin. Tarvii muutostyön. Modpiirin tai modmodulin.
Saadaksesi värit näkymään oikein pelatessasi NTSC peliä modifioidulla PAL koneella tai päinvastoin, tarvitset RGB johdon tai PAL/NTSC "booster" laitteen. Uusimmissa Playstationeissa ei ole takana laajennusporttia ollenkaan johon voisi laittaa modmodulin ajamaan tuontipelejä. Ainoa ratkaisu on tehdä sisäinen muutostyö. Uusin PSOne malli on vielä astetta vaikeampi tapaus. Useimmissa sen modpiireissä tarvitset vielä erillisen "Import Player" käynnistys CD:n pelataksesi tuontipelejä.
Sony Playstation 2 Tarvii muutostyön. Modpiirin tai modmodulin. Tarvii muutostyön. Modpiirin tai modmodulin.
Tällähetkellä halvin tapa pelata tuontipelejä on asentaa piiri jonka kanssa käynnistyslevykkeellä ajetaan peli. Maakoodi on otettava esim. AR2 V.2 :sta, jonka jälkeen tilalle vaihdetaa tuontipeli. Uusimmat ja kalleimmat Modpiirit mahdollistavat pelaamisen ilman levynvaihtoja ja poistavat myös DVD:n maakoodit.
X-Box Tarvitsee vaikeasti juotettavan modpiirin Tarvitsee vaikeasti juotettavan modpiirin

Lisää PAL<>NTSC -asiaa käsittelevää tietoa kaivataan... Erityisesti laitteista joita ei mainita tällä sivulla, sekä uusimpien laitteiden viimeisimmästä kehityksestä
Kiitokset kaikille jotka ovat jakaneet tietämystään tähän saakka!

 

^^