شـماره 12 سـال دوم پنجشـنبه 10 جدی 1383 / 30 دسـامبر 2004
خانه

ماهـنامه نی

صفحه اول شماره قبلی

شماره بعدی

آرشیف

 

 

خانم شيرين عبادی در فنلند

شـیرین عـبادی برنده جایزه نوبل در اواسـط ماه دسـامبر 2004 بنا به دعـوت سـازمان بین الملی زنان فـنلند ( Suomen UNIFEM –Finlands UNIFEM ry ) که یک سـازمان غـیـر دولتی اسـت در فـنلند آمده بودند که ابتدا در شـهر هـلسـنگی و بعـداً در شـهر تامپـره ( 18 دسـامبر) در جمع کثیر از علاقـمندان فـنلندی، ایران و افغانی سـخنرانی نمودند. زمانیکه شـیرین عبادی در تالار سـخنرانی های کتابخانه عمومی تامپره داخل شـدند، با دسـته های گلی از جانب میزبان فنلندی و کف زدن های ممتد حاضرین مواجه گردیدند. محفل با سـخنرانی مختصر مهماندار فنلندی خانم سـنیکا الـه ـ پـاولـه ( Sinikka Ala-paavla) دایر گردید. وی از تشـریف آوری شـیرین عبادی با قـدر دانی یاد نموده افـزود: افـتخار داریم و برای ما سـعادت بزرگ اسـت که از شـیرین عبادی پذیرایی می نمــایــیــــم.

شـیرین عبادی بعـد از تبریکی تولد حضرت مسـیح و تبریکی سـال نو عیـسـوی و توقع آیندهء توام با صلح و سـرشـار از خرسـندی از تعـهد حاضرین به حقوق بشـر یاد آوری نمود. شـرین عبادی به معرفی مخـتصر ایران و تارخ آن، پرداخـت و از خود یاد کرد که وکیل دادگسـتری بوده و دانشـکده حقوق را تمام نموده اسـت. قبل از اینکه انقلاب اسـلامی در ایـران به وقوع بپـیـوندد رئیس دادگاه بوده اسـت؛ و بعـد از انقلاب اسـلامی نسـبت اینکه گفـتند " اسـلام قضاوت را برای زنان ممنوع کرده اسـت " با تـنزیل مقام منشـی دادگاه شـد.

شـیرین عبادی گفـت:" من وتمام زنان با ایـن حرف موافـق نبودیم و تلاش کردیم تا ثابت بسـازیم که قضاوت کردن از طرف زن در اسـلام ممنوع نیسـت. بعـد از چند سـال حکومت قـبول کرد که اشـتباه کرده اسـت. و ما اکنون چندین زن قاضی داریم."

وی افزود: در زمینه دفاع از حقوق بشـر هم در تیوری هم در عمل اقدامات جدی انجام داده ایم. " دوازه کتاب از نوشـته های من چاپ شـده اسـت و سـه انجو تأسـیس نموده ام که یکی آن انجمن کودکان اسـت." ما خط تیلفونی برای کودکان زندانی در ایران دایـر کردیم." وی در خصوص پـروبلم های ماین های پاک ناشـده در ایران مطالب جالبی ارایه کرد واز فعالیت های شـان درین زمینه یاد آوری نمود.وی گفـت جایزهء نوبل بلند گو های بیشـتری را در اختیار من قـرار داده و در سـطح جهانی در های زیادی بروی من باز شـده اسـت. ولی در ایران کار من مشـکل تر شـده اسـت. ما انجو یی داریم که به اتفاق وکلای دادگسـتری « کانون مدافـعان حقوق بشـر» تاسـیس شـده اسـت، که درآن دعاوی سـیاسی را مجانی قبول میکنیم. در ایران با تأسـف خبرنگاران و فعالین سـیاسی در زندان اند. حدود 80 در صد دعاوی سـیاسی را انجوی ما انجام میدهـد. درین انجو ما به خانوده های زندانیان سـیاسی کمک می کنیم، وقـتیکه بیگناهی به جرم آزادی خواهی بزندان می افـتد شـاید زیبا باشـد اینکه یکدانه شـکولات موقع تولد پسـر، عوض  پدر به فامیل زندانی برسـد.

متعاقـباً شـیرین عبادی به سـوالات حاضرین پاسـخ داد. در مقابل سـوالی در خصوص حقوق زنان، و اینکه زنان ایـرانی در تبعـیض زیادی به سـر مبرند صحبت های آموزنده یی نمود. و گفـت جنبش فنمنیسـتی ایـران خواهان تغـییر جدی قوانین در خصوص زن اسـت.

وی در پاسـخ سـوالی که آیا می خواهی ازین شـهرت تان اسـتفاده نموده در آینده رئیس جمهور شـوی گفـت: من نه رئیس جمهور بودم نه رهـبر حزب؛ و نه در راس اپوزیسـیون قرار داشـته ام. من فقط یک ولیل مدافع بوده ام. مدت 30 سـال اسـت که در خصوص حقوق بشـر کار می کنم. من جوایـز بین المللی در خصوص حقوق بشـر دریافـت نموده ام. دو بار مورد تقـدیر موسـسه هـیومن رایت که مقر آن در نیویارک اسـت قرار گرفـته ام. من عضویت فـداراسـیون بین المللی حقوق بشـر را که مقرش در پاریس اسـت دارم. من عضو هـیچ گروه سـیاسی نبوده ام و نمی خواهم باشـم. من هـیچ وقـت رئیس جمهور نخواهم شـد.

در ختم محفل برخی از شـماره های ماهـنامه « نی» به مثابه تحفه افغانهای مقیم فنلند به خانم شـیرین عبادی سـپرده شـده که مورد دلچسـپی واقع گردید. و هـمچنان شـماره هایی برای شـرکت کنندگان محفل نیز نوذیع گردید. « نی »

 

 

 

 

فهرست مقالات این شماره:

ـ شیرین عبادی در فنلند.

ـ کابینه جدید افغانستان اعلام شد.

ـ دموکراسي د ږيرو په لومه کې

ــ میرمن پروین ( خدیجه ضیایی) هـنرمند محبوب کشـور

ــ سرشت و سرنوشت انسان از چشم انداز جلال الدين محمد بلخی 

ــ نيمايي ژورناليست  

ــ محمود طرزی و فارسی ناب در افغانستان هشتاد سال پيش

ــ  بخوانيد، بخوانيد و باز هم بخوانيد     

ــ کاروان شـعـر و ادب 

ــ این دنیای مسـخره

برده های تریاک افغانسـتان

ــ برای جوانان