ALUE

Mökit sijaitsevat Olostunturilla, Muoniossa. Muonioon keskustaan on matkaa 6 kilometriä, Kittilän lentokentälle 80 kilometriä ja Kolarin rautatieasemalle 70 kilometriä.

Laskettelukeskus Olokseen on matkaa 1.5 km ja valaistu murtomaalatuverkosto on 100 m mökeistä.
Lisatietoja Olos laskettelukeskuksesta, murtomaalatuverkostosta ja alueen tapahtumista löytyy tästä (Ulkoinen linkki).

Talvinen Muonio

Lomamatkasi talviseen Muonioon onnistuu aina. Alueella on maamme laajimpiin kuuluva latuverkosto- yli 250km hyvinhoidettuja latuja.Näistä on valaistu yli 60km ja ns.lämpölatuja 40 km.Reittien varrella on taukopaikkoja rauhalliseen vaellukseen ja haasteita rajuimpaankin menoon.Myos ampumahiitäjät ovat saaneet omat ratansa.Tunnelmallisen kaamosajan(Muonio 3.12-3.1.) ja ensilumen hiihtajille on tarjolla varmistus ja tosihiihtäjille tilaisuus - ensimmaisten pakkasten paukuttua lumetetaan Muoniossa valaistu 10km pitkä latukierros.Käytettävissä on myos liukutestirata ja välinevuokraamoja.

Muoniossa on myös varauduttu hiihtokuntoilu-ja kilpailutapahtumiin kuten Lapponia-hiihtoviikko huhtikuussa; 50,60 ja 80 kilometriä tuntureilla. Lapponia-hiihto on ollut järjestetty tapahtuma jo vuodesta 1978 saakka.

Oloksella voit myös rentouttaa itseäsi squash-kentällä, kuntosalilla tai uimahallissa.

Kuullessasi erämaan kutsun, lähde retkelle vaikka koiravaljakolla.Voit aistia lumikenttien tunnelman kun valjakko kiidättää sinua läpi metsien ja yli kauniiden tunturien.

Tietenkin voit myös tutustua poroihin. Muoniosta saat tietoa poron elintavoista, hoidosta ja sen historiasta.Voit nähdä filmejä ja kuvia, kuulla jännittäviä kertomuksia ja tarinoita poroista ja poromiehistä.Täällä voit suorittaa itsellesi poronajokortin.

Muonion alueella on erinomainen moottorikelkkareitistö joka on yhteydessä koko Tunturi-Lapin reitistöön- jo nyt yli 1 300 km.Maisemat vaihtuvat tiuhaan ja voit kokea juuri sinun lappisi myös sillä tavalla.

KUOHUVIA KOSKIA JA SINISIÄ SELKIÄ

Suuren järvi-ja jokimääränsä ansiosta muonio soveltuu erinomaisesti melontakohteeksi ja souteluun.Varsinkin Muoniojoen lukuisat luokitellut kosket ovat haasteellisia.Ensikertalaiset ja kokemattomatkin voivat antautua valkoisena kuohuvien koskien armoille turvallisessa kumiveneessä, tottuneet koskenlaskijat seurassa ja kokea saman hurman kuin nuo urheat miehet ennen tervalautoissaan.Pienenmpiä vaihtelevia jokia missä on mukava meloskella ominpäin ovat esimerkiksi Jerisjoki,Kangosjoki,Pakajoki ja Utkujoki.

Vuotuisia melonta-ja soututapahtumia ovat mm.Muonion Juhannusmelonnat;Acerbin keino, melonta-ja soutukisa Jerisjoella.Kisalla on pituutta 28km ja korkeuseroa 28 m. Äijä-ja saarikosken kanoottislalom-ja koskimelontakisat kuuluvat usein myös Muonion kesään.

KALA-JA ERÄMIEHEN PARATIISI

Kesä-Muoniossa välkehtii yli sata järveä ja lampea, jossa on kaloja.Suurimmat niistä ovat Jeris-ja Äkäsjärvi-muinaisia kala-aittoja molemmat.Jokia ja puroja on myös tarpeeksi asti ja ne ovat puhtaita,tietenkin.Pienistä joista, puroista ja lampareista löydät harrin ja tammukan.Suuremmista myös taimenen, siian ja lohen.Hauki ja ahvenkin toki viihtyvät Lapin raikkaissa vesissä.

Ehkä olet metsämies.Muoniossa on riistaa ja tilaa kulkea. Patikkamiehille on tarjolla vaihtelevia maastoja ja reittejä seka autiotupia missä yöpyä.

Myös opastettuja kalastus-,metsästys-, ja patikkaretkiä järjestetään sekä lähikohteisiin että erämaihin tiettömien taipaleiden taakse.

Muoniojoen vapauduttua jäistä alkaa lohen ja taimen vaellus merestä kohti kutujokeansa. Matkalla ne tavoittaa Muonion- ensimmäiset juhannuksen tienoilla.Silloin alkaa isomuksen tavoittelu joko rannalta heittaen tai veneellä uistellen.Veneen ja välineet voit vuokrata paikkakunnalta ja tarvittaessa saat myös apua ja opastusta jokikalastuksesta. Lohensoutu ja pyynti jatkuvat sitten syksyyn asti.

LUONNONILMIOITÄ

  • Pulmuset saapuvat huhtikuun alussa
  • Koivu puhkeaa lehteen kesäkuun puolessa välissä
  • Keskiyön aurinko (Muonio) 25.5-20.7.
  • Ruska parhaimillaan 10.-20.9
  • Pysyvä lumipeite marraskuu - toukokuun alkuun
  • Kaamos 3.12.-3.1.